Publicerad 30.11.2021 12:00

Fifax kundleveranser uppnådde 1 miljon kilo rensad fisk

Fifax, föregångaren inom miljövänlig fiskodling, uppnådde den 29 november 2021 en viktig milstolpe då vi levererade det från produktionsstarten räknat miljonte kilot hållbart odlad, rensad regnbågslax till våra kunder från vår recirkulationsanläggning i Eckerö.

Fifax produktionsanläggning i Eckerö på Åland är en av de största fungerande recirkulationsanläggningarna i Nordeuropa. Vid anläggningen kulminerar Fifax unika position som föregångare inom hållbar fiskodling. Att uppnå milstolpen för kumulativt en miljon kilogram fisk som levererats till kunder vittnar om anläggningens och personalens operativa kunnande samt om det stora behovet av hållbart producerad fisk som finns på marknaden.

“Det sägs ofta att den första miljonen är svårast. Milstolpen för en miljon kilo är en fin prestation av oss alla och jag är väldigt stolt över Fifaxs hela team. Efterfrågan på hållbart odlad fisk fortsätter växa kraftigt och vi svarar på detta genom att fortsätta trappa upp vår produktion mot full hastighet och genom investeringar i ökad kapacitet”, gläder sig Fifax VD Samppa Ruohtula.

Regnbågslax odlad med Fifaxs ultraintensiva recirkulationsmetod har en betydligt lägre miljöpåverkan än fisk odlad med traditionella metoder. Fisk odlad av Fifax innehåller inte antibiotika eller andra kemikalier och har en högklassig, mör och fast struktur. Fifax levererar hel, rensad och färsk regnbågslax till sina kunder.

Ytterligare information:
Samppa Ruohtula
Verkställande direktör, Fifax Abp
+358 40 559 8812
samppa.ruohtula@fifax.ax

Fifaxs vision är att vara en föregångare inom storskalig fiskodling​ med minsta möjliga miljöavtryck, så att våra kunder kan njuta av​ lokalt producerad, hållbar fisk året om.

Fifax, grundat år 2012, använder sig av en ultraintensiv​ implementering av ett recirkulerande vattenbrukssystem RAS (Recirculating​ Aquaculture Systems) som bygger på ett så gott som helt slutet vattenkretslopp.​ Fiskarna lever i stora bassänger på land. Inomhusbassängerna​ skyddar fiskodlingen betydligt bättre från externa faktorer jämfört med​ traditionell fiskodling i vattendrag.

Slutprodukten, dvs. fullvuxen slaktad fisk, transporteras året runt till fiskförädlare​ och partiaffärer på Åland, det finska fastlandet och Sverige med​ hjälp av logistikpartners.

Fifax Abp aktier har noterats på Nasdaq First North Growth Market Finland.