Fifax produktionsanläggning i Eckerö på Åland är till produktionskapaciteten sett en av Nordeuropas största landbaserade fiskodlingar i bruk.
Fifaxs vision är att vara en föregångare inom storskalig fiskodling med minsta möjliga miljöavtryck, så att våra kunder kan njuta av lokalt producerad, hållbar fisk året om.
FIFAX Abp (”Fifax”), grundat år 2012, använder sig av en ultraintensiv implementering av ett recirkulerande vattenbrukssystem RAS (Recirculating Aquaculture Systems) som bygger på ett så gott som helt slutet vattenkretslopp. Fiskarna lever i stora bassänger på land. Inomhusbassängerna skyddar fiskodlingen betydligt bättre från externa faktorer jämfört med traditionell fiskodling i vattendrag.
I Fifaxs produktion används filtrerat vatten som pumpats in från Östersjön, som renas på kontinuerlig basis och återanvänds i RAS-systemet. Med denna metod strävar Fifax efter att minimera de miljöeffekter, som utnyttjande av traditionella fiskodlingsmetoder kan orsaka. På så sätt kan Fifax säkerställa en kontrollerad tillväxtmiljö för fisk i rent vatten, året runt. Tack vare detta kan Fifax erbjuda sina kunder en antibiotikafri slutprodukt. Fifax använder inte antibiotika i sin produktion förutom under begränsade exceptionella omständigheter.
Slutprodukten, dvs. fullvuxen slaktad fisk, transporteras året runt till fiskförädlare och partiaffärer på Åland, det finska fastlandet och Sverige med hjälp av logistikpartners. Kunderna förädlar fisken till färdiga produkter, lämpliga för de egna kunderna, eller säljer fisken som sådan, som färdigskurna filéer, förädlade produkter och färdiga portioner för försäljning till konsumenter.
Fifax verksamhet omfattar hela produktionskedjan för regnbågslax. Fisken kläcks, föds upp och slaktas under samma tak vid produktionsanläggningen i Eckerö på Åland. Slutprodukten är fisk färdig för kundleverans. Hela produktionskedjan bygger på en nästan helt sluten cykel där externa faktorer som väderförhållanden, klimat, miljöfaktorer och vattenstörningar endast har en begränsad påverkan.
Produktionsanläggningen i Eckerö har 36 huvudsakliga odlingsbassänger, där fisken föds upp. Dessutom har produktionsanläggningen 10 odlingsbassänger på yngelavdelningen, 6 rensimningsbassänger och 3 vattenreningsenheter. Vattnet cirkuleras kontinuerligt i ett nästan helt slutet system där vattnet i odlingsbassängerna cirkulerar genom rengöringsenheter en gång i timmen. Produktionsanläggningen är en få för närvarande verksamma storskaliga anläggningar i Nordeuropa där man producerar fullstor fisk. Fifax har förvärvat betydande expertis inom byggande, underhåll och drift av en storskalig markbaserad RAS-anläggning, vilket fortfarande är sällsynt i hela världen.
Fifax RAS-fiskodling på land har vissa fördelar när det kommer till produktionseffektivitet. Eftersom produktionsanläggningen på land genom en välreglerad och högautomatiserad process erbjuder fler möjligheter för att optimera fiskens tillväxtmiljö kan Fifax konsekvent upprätthålla en hög kvalitet på sina produkter. Dessutom växer fisken relativt stadigt och stabilt, och produktionen som pågår året runt är mer förutsägbar än traditionella fiskodlingsmetoder.
Regnbågslax som produceras av Fifax är väl lämpad för odling på land, och har vissa viktiga fördelar jämfört med lax. Regnbågslax är något mindre känslig för temperaturfluktuationer och andra yttre förhållanden, vilket bidrar till lägre dödlighet. Dessutom växer regnbågslax snabbare till slaktstorlek och har i allmänhet ett något bättre foderomvandlingsförhållande. Med andra ord omvandlar regnbågslaxen fodret till färdigt fiskkött något mer effektivt och snabbare, vilket i sin tur gör produktionsprocessen mer effektiv. Dessutom ger något större flexibilitet i produktionen kommersiella fördelar, eftersom Fifax har möjlighet att dra nytta av nischmarknader för mindre fisk genom att slakta fisk i olika tillväxtstadier efter kundernas önskemål och behov. Detta möjliggör en viss grad av anpassning av produktionen efter rådande efterfrågan. Förutom de fördelar som är förknippade med produktionsprocessen innehåller slutprodukten något mindre fett och mer protein, vilket dock i huvudsak beror på det foder som används.
Starka matrelaterade megatrender stöder tillväxten av ansvarsfull fiskodling. Viktiga faktorer som formar livsmedelsmarknaden inkluderar:
Fifax genomför kontinuerligt vattenbehandlingsåtgärder för att trygga hälsan hos fisken i odlingsbassängerna. RAS-produktionen möjliggör att fisken växer under optimala förhållanden där vattnet som förs in och ut ur systemet är under full uppsikt och nästan allt använt vatten som används återanvänds. Temperatur och syrehalt kan justeras när som helst för att förbättra fiskens tillväxt och välmående. Mängden alger och liknande orenheter övervakas ständigt i odlingsbassängerna. Fasta ämnen samlas kontinuerligt upp och avlägsnas under processen. Dessutom kan landbaserad fiskodling undvika de skadliga effekter som traditionella fiskodlingsmetoder har på vildfisk.
Med RAS-metoden strävar man efter att hålla fiskens tillväxtmiljö ren och minimera produktionens miljöpåverkan. Faktorer som påverkar vattenkvaliteten i fiskbassängerna, såsom temperatur, syrehalt och pH-värde, övervakas och mäts i alla skeden av processen. Vattenmassan i odlingsbassängerna cirkulerar ständigt och renas i vattenreningsenheterna där koldioxid och sediment filtreras bort och ammonium konverteras till nitrat i ett så kallat biofilter. En liten del av flödet släpps ut i havet efter att det renats och en motsvarande mängd nytt vatten pumpas in från havet in i anläggningen. Fifax släpper ut vatten tillbaka i havet först efter hantering och rengöring. Avfall och andra biprodukter från den landbaserade fiskodlingen kan samlas, behandlas och utnyttjas exempelvis som gödsel, vilket minskar på belastningen av vattendragen. All elektricitet som används för Fifaxs verksamhet genereras för tillfället av förnybar vindkraft.
Fifax produktionsanläggning är belägen på Åland, nära bolagets nuvarande nyckelmarknader i Finland och Sverige. Eftersom de centrala marknadernä är nära belägna, är även transportutsläppen relativt låga tack vare kortare transportavstånd. Läget stöder Fifax förmåga att utöva sin verksamhet på ett ansvarsfullt och pålitligt sätt. Fifax har dessutom tillgång till pålitliga källor till vatten och energi.
Jämfört med andra animaliska proteinkällor, är fisk en av de mest hållbara. Den konventionella fiskodlingens koldioxidavtryck är cirka 20 % och vattenförbrukningen knappt en sjundedel jämfört med produktionen av rött kött1). Fifax ledning tror på att det kommer att finnas ett ökande tryck för att öka mera hållbara källor för protein.
Utöver avfall och utsläpp kan de negativa miljöeffekterna från traditionell fiskodling orsakas av till exempel använding av kemikalier, fiskodlingens påverkan på vildlax och till exempel det ökade antalet sjukdomar orsakade av laxparasiter.
Enligt Fifax lednings syn är det även möjligt att genom Fifax verksamhet stödja flera av FN:s globala mål för hållbar utveckling genom att främja hälsosamma levnadsvanor och välmående med en hälsosam kost. Fifax betonar hållbara produktionsmetoder som också svarar på behovet av att minska koldioxidavtrycket och miljöpåverkan från produktionen av animaliskt protein och främja skyddandet av haven och hållbar användning av deras resurser.
1)Källor: Feed conversion efficiency in aquaculture: do we measure it correctly? SINTEF (2020) Greenhouse gas emissions of Norwegian seafood products in 2017, Mekonnen, M.M. och Hoekstra, A.Y. (2010): The green, blue and grey water footprint of farm animals and animal products, Scottish Aquaculture Research Forum (SARF) (2014): Scottish Aquaculture’s Utilisation of Environmental Resources, samt Fifaxs lednings bedömningar.
Fifaxs vision är att vara en föregångare inom storskalig fiskodling med möjligast litet miljöavtryck. Konsumenterna är allt mer intresserade av livsmedelsproduktionens miljöeffekter, vilket ökar efterfrågan på hållbart producerade proteinkällor. Tack vare detta har Fifax en bra position då det gäller att erbjuda ett alternativ till den växande andel konsumenter som vill minimera de skadliga miljöeffekterna från sin egen kost. Detta betonas särskilt på Fifax centrala marknader kring Östersjön.
Tack vare erfarenheten från den första produktionsanläggningen och ett bevisat fungerande koncept, har Fifax positionerat sig väl för att främja sin tillväxtstrategi. Fifax planerar att gå vidare till nästa strategiska fas genom att börja expandera sin produktionsanläggning i Eckerö. Produktion med full kapacitet förväntas uppnås vid Eckerös produktionsanläggning under första halvåret av 2022. Avsikten är att genomföra expansionen av produktionen genom ytterligare enheter som ska byggas på samma tomt. Utökning av produktionskapaciteten som en del av expansionen skulle ske genom tre expansionsenheter, som var och en skulle öka Fifax produktionskapacitet med uppskattningsvis 1 000 ton per år. Den totala tilläggskapaciteten beräknas uppstå från alla tre enheterna skulle vara cirka 3200 ton per år. Som ett resultat avser Fifax att genom expansionen fördubbla sin nuvarande produktionskapacitet till cirka 6 400 ton per år. Expansionen skulle också öka Fifax fiskhanteringsverksamhet så att den kan betjäna bredare marknadssegment med ett större produktsortiment. Fifax förväntar sig också att uppnå måttliga kostnadseffektivitetsvinster från byggnad och teknikreplikation, samt kostnadseffektivitetsfördelar relaterade till den tid som krävs för att komma in i produktionsfasen och uppkörning av produktionen.
Med Fifaxs kund- och försäljningsstrategi strävar vi efter balans mellan en stabil, kontinuerlig och volymbaserad omsättning och en varumärkesdriven omsättning.
Omsättning från den övre ändan av marknaden kommer från restauranger och högkvalitativa livsmedelsbutiker, vilka möjliggör en högre prissättning. Den övre ändan av marknaden utgör för tillfället en liten andel av Fifax hela omsättning, men är dock viktig framförallt för Fifaxs synlighet och värumärkesimage.
Varumärkesdriven omsättning förväntas uppnås genom försäljning av tydligt varumärkespositionerade produkter via detaljhandeln till varumärkesmedvetna konsumenter som betonar hållbarhet. Dessa konsumenter är på basis av ett starkt varumärke eller hållbarhet ofta beredda att betala ett högre pris för produkterna. Fifax strävar till att öka andelen varumärkesdriven omsättning i bolagets totala omsättning. Det betonar betydelsen av utvecklingen av Fifax varumärke, liksom bolagets förmåga att optimalt rikta sitt utbud till utvalda segment och produktnischer på målmarknaderna.
Omsättningens bas bygger i sin tur på en stabil och återkommande högvolymförsörjningskedja i samarbete med Fifaxs grossistkunder. En eventuell högre prissättning bygger i denna kundgrupp främst på hållbarhet och ett stabilt utbud.
För att uppnå sina mål avser Fifax att aktivt främja konsument- och distributörsmedvetenheten om Fifaxs produkter och hållbar fiskproduktion i samarbete med både detaljhandelskedjor och grossister, samt genom marknadsföring i media.
Landbaserad fiskodling är en växande marknad som under de senaste åren har lockat till sig tillväxtfinansiering av betydande omfattning. Antalet investeringsplaner och byggprojekt i startgroparna ökar på olika håll i världen. Den typ av kunnande som krävs för att driva projekt från byggskede till produktion finns dock inte tillgängligt i bred omfattning. Som en följd av detta, har Fifax en attraktiv möjlighet att produktifiera sitt processkunnande och utnyttja sin position som föregångare i branschen på en växande marknad genom att expandera till projekt- och teknologikonsultverksamhet inom landbaserad fiskodling och erbjuda konsulttjänster till företag som planerar motsvarande produktionsanläggningar.
Som en del av sin strategi avser Fifax att göra ytterligare investeringar för att effektivisera verksamheten och förbättra lönsamheten. Fifax strävar efter att maximera värdet av biprodukter som genereras i produktionen och undersöker för närvarande möjligheter att förbättra sin slam- och avfallsteknologi, självständigt eller tillsammans med partners, för att få de nuvarande nettokostnaderna för avfallsströmmar till noll eller till och med generera vinst.
Fifax planerar också ytterligare investeringar för att maximera produktionseffektiviteten i Eckerö-fabriken. Anläggningens totala produktion kan potentiellt ökas från den nuvarande maximala kapaciteten på 3200 ton genom att utnyttja taktiska marknadsmöjligheter. Det skulle vara möjligt att dra nytta av sådana marknadsmöjligheter genom att slakta fisk i olika tillväxtstadier beroende på efterfrågan, samt genom att optimera produktionsflödet enligt kundernas önskemål och behov. Dessutom kan detta göra att Eckerö –anläggningens totala produktion kan ökas från den nuvarande maximala kapaciteten på 3200 ton. Anläggningens nominella kapacitet har beräknats utifrån fullvuxen fisk, men Fifax har också möjlighet att sälja fisk av mindre storlek i tidigare skeden av processen beroende på efterfrågesituationen.